Jaka powinna być sianokiszonka? Wypróbuj zakiszacz

Pasza objętościowa, to kluczowy i podstawowy element w żywieniu zwierząt – zarówno mlecznych, jak i mięsnych.

Wysokiej jakości kiszonka jest źródłem cennych składników odżywczych i witamin, takich jak na przykład włókna czy białka oraz składniki mineralne. Dobrej jakości kiszonka kolorystycznie powinna przypominać produkt wyjściowy tylko w bardziej brązowej formie. Nie powinna zawierać śladów zgnilizny czy pleśni, gdyż wtedy skutek może być odwrotny, a kiszonka szkodliwa dla zwierząt.

Jakie przygotować wysokiej jakości sianokiszonkę?

Ważnym aspektem, o którym należy pamiętać, jest to, aby uzyskać tak zwane minimum cukrowe, które jest odpowiedzialne za wytwarzanie się kwasu mlekowego, dzięki czemu obniża się wartość pH sianokiszonki. Należy pamiętać o utrzymywaniu odpowiedniej temperatury, aby wspomniana wcześniej bakteria kwasu mlekowego, mogła się spokojnie rozwijać. Preferowana temperatura kiszenia waha się od 23 do 35 stopni C. Ważnym czynnikiem, który decyduje o wysokiej jakości paszy, jest również utrzymanie odpowiedniego stopnia wilgoci kiszonki. Odcinamy dostęp powietrza poprzez bardzo dokładne owinięcie balotu oraz solidne ubicie kiszonego produktu.

Zakiszacz – czy warto?

Zakiszacz to produkt, który ma pomóc w przyspieszeniu konserwacji oraz opóźniać proces zagrzewania się kiszonki. Jest to preparat, który pomaga w redukcji bakterii i pleśni oraz syntezuję związki, które są odpowiedzialne za hamowanie rozwoju grzybów. Warto więc wspomóc proces kiszenia zakiszaczem, gdyż pomoże on nam uzyskać paszę najwyższej jakości, zbilansowaną dla zwierząt. W połączeniu z aplikatorem do zakiszania, jest to rozwiązanie idealne, które usprawni pracę i pomoże uzyskać paszę – bogatą w minerały i składniki odżywcze!

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *