Kapibara, największy gryzoń świata

Choć to największy gryzoń występujący na świecie, to tak naprawdę nie wzbudza obrzydzenia ani też strachu. Kapibara wielka może ważyć do 60 kilogramów, spotkać ją można na lądzie, ale także w wodzie. Te niezwykle sympatyczne zwierzęta zamieszkują podmokłe tereny Ameryki Południowej, a także można je spotkać nad rzekami, łąkami czy bagnami.

Znakomicie pływający gryzoń

Kapibary posiadają błonę między palcami, a dodatkowo potrafią zamykać nos i uszy. Umiejętnie wstrzymują oddech, nawet do pięciu minut. Na lądzie, zwłaszcza tym bagnistym wykorzystują pazury, a ich szorstka sierść sprawia szybko wysycha po wyjściu na brzeg. Kapibara jest smakoszem roślin wodnych, a poza tym to środowisko wykorzystuje jako ochronę przed drapieżnikami. W wodzie śpią, a nawet rozmnażają się. To zwierzęta stadne, uwielbiają przebywać w swoim towarzystwie nawet do kilkudziesięciu osobników.

Uwielbiają towarzystwo

Kapibary są bardzo towarzyskie, a ich ulubionym zajęciem jest żerowanie, któremu przewodzi zawsze samiec. To on komunikuje polecenia wokalnie poprzez pisk, warczenie, chrząkanie i szczekanie. Ten ostatni odgłos służy zwłaszcza w grupie do odstraszania drapieżników. Niewiele osób wie, że te popularne zwierzęta są koprofagami, tzn. zjadą własne odchody w celu wykorzystania wszystkich składników mineralnych w pokarmie. Uzupełniają w ten sposób swoją florę bakteryjną, co pomaga im w trawieniu celulozy. Kapibary ze względu na swój wolny chód oraz niewyobrażalnie poważną minę zyskują miano jednych z najbardziej dostojnych i opanowanych zwierząt. Z tego też powodu są przedmiotem internetowych żartów, memów.

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *