Warzywa i owoce to bardzo istotny składnik naszej diety i główne źródło antyoksydantów, błonnika, związków czynnych, prostych węglowodanów, witamin i minerałów. Powinny stanowić podstawę jadłospisu i sporą część każdego z 3 do 5 posiłków dziennie. Szacuje się, że dobowe zapotrzebowanie na warzywa i owoce to około pół kilograma (25 proc. owoców i 75 proc. jarzyn), czyli niemal połowa dziennej racji żywieniowej. Przy czym nie bez znaczenia będzie ich jakość i pochodzenie. Warzywa ekologiczne oraz świeże owoce bio to znacznie więcej wartości odżywczych, witamin i makro- i mikroelementów, niż znajdziemy w analogicznych plonach z upraw konwencjonalnych. Bogata w składniki mineralne, niewyjałowiona gleba, naturalne nawozy, brak środków chemicznych wspierających szybkość i objętość plonów sprawiają, że owoce ekologiczne, podobnie jak warzywa, to prawdziwe odżywcze skarby.
Bio owoce i ekologiczne warzywa – w trosce o zdrowie
Ekologiczne owoce i warzywa – pozbawione toksycznych dodatków i składników o niekorzystnym wpływie na samopoczucie – to jeden z najlepszych sposobów poprawy zdrowia, kondycji oraz wyglądu. Spożywanie czystych, naturalnych produktów niweluje ryzyko alergii pokarmowych, chorób przewlekłych i nowotworowych, poprawia stan skóry i włosów, zapobiega zmianom miażdżycowym, zmniejsza stres, oczyszcza organizm, przyspiesza metabolizm i poprawia witalność. Już niewielka ilość warzyw i owoców zaspokaja dzienne zapotrzebowanie na błonnik, dostarcza sporej dawki witamin K, C, E i A i z grupy B, minerałów, jak sód, potas, żelazo, cynk, fosfor, wapń, mangan, fluor czy jod. Ekologiczne owoce, pełne prozdrowotnych właściwości, z uwagi na spore ilości cukrów, należy jednak jeść z umiarem. W odróżnieniu od warzyw, których ilość w zbilansowanej diecie może być niemal nieograniczona.